Bu Blogda Ara

22 Aralık 2015 Salı

TOPUKLU AYAKKABI


Kadınlar için, zerafetin, şıklığın sembolü topuklu ayakkabılar nasıl ortaya çıkmış diye düşünerek, başladım araştırmaya...

Araştırmalara göre, yüksek topuklu ayakkabıların şıklık amacıyla kullanıldığı tarih 1533 olarak kayıtlara geçmiş. Bu topuklu ayakkabının yaratıcısı da Leonardo da Vinci’ dir. 

Floransa’nın ünlü ailelerinden olan Medicis’lerin kızı Cetherine de Medicis bir dük ile evlenecektir. Cetherine, ufak tefek bir kızdır fakat tören oldukça görkemli olacaktır. Aile bir çözüm bulmak için birçok kişiye başvurur. Cetherine törenin görkemi altında kalmamalıdır. Rivayete göre çareyi Leonardo da Vinci bulur. Bu topuklu bir ayakkabıdır ve Cetherine’nin görünüşünden etkilenen kadınlar hemen taklit etmeye başlarlar. Daha sonra aynı geçmişte yaşandığı gibi topuklu ayakkabı bir statü göstergesi olur. Zira işçi sınıfı kullanışsız ve pahalı olarak niteledikleri ayakkabıyı alacak güçte değildir. Topuklu ayakkabıyla ilgili birçok belge olsa da, tarihi o kadar da net değil. Örneğin, Mısırlı kasaplar yerdeki kandan ayaklarını korumak için, Moğol atlıları da üzengilerini daha iyi kavrayabilmek gibi fonksiyonel sebepler için eklemişler ayakkabılarına topukları.
Kimine göre, ince ve yüksek topuklu ayakkabıların, ya da orjinal adıyla stilettonun gündeme gelişi 1950 lerde zayıflığın moda dünyasında önem kazanmasıyla birlikte olmuştur.



Ünlü Fransız lüks aksesuar markası Roger Vivier’in yöneticisi Bruno Frisoni de böyle düşünüyor. İlk stiletto ile bağlantısı kurulan iki isimden biri, markaya adını veren Vivier. Diğeri ise Marilyn Monroe, Gloria Swanson ve Bette Davis gibi müşterilere sahip İtalyan ayakkabı tasarımcısı Salvatore Ferragamo.

Frisoni, hangisinin ilk stilettoyu yaptığı tartışmasını sonuca bağlamanın zor olduğunu söylüyor. Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor ve Catherine Denuve gibi isimleri giydiren Vivier, ayakkabı tasarımlarını bir mimar yaklaşımıyla yapıyordu. Vivier için siluet çok önemliydi. Ayakkabıda, ayağa tam oturan hafif bir kavis ve ince bir topuk seksi görünüm ve özel tasarımın yanı sıra ince bir zevki de ifade ediyordu.





























İkinci Dünya Savaşı sırasında uçak sistemleri için yeni materyaller ve yeni teknikler geliştirilmişti. Alüminyum kullanımı ve plastiğin metalle birleştirilmesi yoluyla dünyanın en ince topuğunu yapmak mümkün oldu. 5 mm çapında çelikten yapılan Stiletto topuğu “iğne” adıyla anılmaya başlandı. 8-8,5 cm uzunluğunda ve çok ince uçlu topuk, seksiliği çağrıştıran ideal stiletto topuğu olarak kabul gördü.
Adını kısa saplı ve ince uçlu bir tür İtalyan bıçağından alan stiletto topuğu 1950’lerde yükselişe geçtiyse de kökeni 19. yüzyıla kadar gidiyor. 1974’te Manolo Blahnik adlı modacının sivri topuklu, sivri uçlu tasarımları dönemin apartman topuklarının yerini alacaktı.















Parisli ayakkabı tasarımcısı Christian Louboutin’in kırmızı tabanlı tasarımları stilettonun erotik ve fetişist bağlantılarını güçlendirdi.
Geçmişte kadınlar stiletto topukları daha çok gece giyimi için kullanır, gündüz kısa topuk giyerdi. Fakat ünlülerin her tür etkinliğe apartman topuklu stilettolarla gitmesi kadınlar arasında da yüksek topukların gündelik giyimde kullanılmasına neden oldu.

İkili yaklaşım

Fakat sadece doktorlar değil bazı modacılar bile bu akımı sağlıksız buluyor. İğne topuklar bilek burkulması, ayak tarağında çatlama ve eklem iltihabına neden olabiliyor. 7,5 cm’den uzun topuklar, düz tabanlı ayakkabılara oranla ayağa yedi kat daha fazla basınç yapıyor.
Fakat bazı stiletto taraftarları, bu ayakkabılarla balerin duruşunu andıran yürüyüşün farklı kasların çalışmasını sağlayan bir spor olduğunu düşünüyor.
Amerika’da yüksek topukla yürüme dersleri veren sınıflar bile açılmış.

Dünyanın en pahalı 10 topuklu ayakkabısı:

216 bin dolar:
Borgezie "Eternal Diamond" Stiletto
Borgezie, lüks bir kuyumcu evi ve ünlü tasarımcı Christopher Micheal Shellis tarafından tam 20 yıl önce kuruldu. İngiltere’de bulunan Borgezie mağazası 2010 yılında, çanta, duvak ve bu “Eternal Diamond” isimli ayakkabıyı kadınların dünyasına dahil etti. En zarif ve pahalı kadın aksesuarlarını üreten bu mağaza, sipariş usulüne göre ayakkabı üretiyor ve 1000 yıllık garanti veriyor. 1000 yıl!
“Eternal Diamond” Stilettoları üzerinde 30 karatlık 2200 elmas bulunduruyor. Shellis bu ayakkabı için 3 yılını harcadığını söylüyor ve şimdi bir çift stilettonun üretimi için 1 ay gerekiyor.
331 Bin 450 Dolar:
Borgezeie "Diamond Princess Constellation" Stiletto
Borgezie’nin tasarımcısı olan Christopher Micheal Shellis “Eternal Diamond” stilettosundan 4 yıl sonra “Diamond Princess Constellation” Stiletto’sunu üretti. Başarısını bir basamak daha yükselten Shellis’in Paul Simon’dan ilham aldığı söyleniyor. Paul Simon’un “her kadın ayakkabısına elmas” sloganı ile bir başyapıt ürettiği belirtiliyor.
“Diamond Princess Constellation” stilettolarında 1290 elmas kullanıldı ve katı platin veya 18 ayar altın ile mevcut şekli verildi. Bu mücevherlerin topuklara kondurulması 3 haftayı alabiliyor.
500 Bin Dolar:
Stuart Weitzman "Diamond Dream" Stiletto
Ünlü ayakkabı tasarımcısı olan Stuart Weitzman, bu elmaslı stilettoları yapmak için elmas mücevher tasarımcısı Kwiat ile birlikte çalıştı. Bir çift stiletto üzerinde 1420 adet 30 karatlık parlak kesim elmas bulunuyor. Weitzman bu ayakkabıları “bir kraliçe için en uygun ayakkabı” olarak tanımlıyor.
İki narin banttan oluşan bu stilettonun bilek kısmında elmaslar bulunuyor ve isteğe göre gümüş bir kayış eklenebiliyor. “Diamond Dream” stilettoları, 2007 Akademi Ödülleri’nde kırmızı halının unutulmaz parçası oldu.
1 Milyon Dolar:
Stuart Weitzman "Retro Rose" Stiletto
Stuart Weitzman’ın, elmas mücevher tasarımcısı Kwiat ile birlikte çalıştığı bir ayakkabı da bu “Retro Rose” isimli stilettolar. 1940’lı yılların Hollywood yıldızlarının vazgeçilmezi olan T – kayış tarzından ilham alınarak tasarlandı. Her ayakkabının ipeksi altın deri topukları var ve tepesinde 100 karat ağırlığında 1800 Kwait elmastan üretilen gül var.
2008 Akademi Ödülleri’nde ayakkabının tanıtımı için Weitzman, Juno’nun senaristi Diablo Cody’i seçti ve Cody bu teklifi reddedince bazı tartışmalar yaşandı.
1 Milyon Dolar:
Stuart Weitzman "Marilyn Monroe" Stiletto
Lüks, şık ve elmaslı ayakkabılar denildiğinde akla gelen Stuart Weitzman isminin, Swarovski kristallerinden bir top gül ile bezenmiş ayakkabısı “Marilyn Monroe” stilettoları. Bu karmaşık görünümlü olsa da saf zenginliği temsil eden stilettolar, yalnızca Marilyn Monroe’dan esinlenerek tasarlanmış. Swarovski kristallerin Marilyn Monroe’ya ait olan bir çift küpeyi temsil ettiği de söyleniyor.
2005 Oscar ödüllerinde “Ray” filmindeki rolüyle aday olan Regina King tarafından sergilendi. Ödül töreninin ardından küpe kopyaları ile değiştirildi ve 4 Charity açık arttırmasında satıldı.
1 Milyon 90 Bin Dolar:
Stuart Weitzman "Platin Guild" Stiletto
Dünyanın en pahalı stilettoları listesinin neredeyse tek ismi olan Weitzman’ın, en pahalı stilettolarından birisi de, “Platin Guild” stilettoları. Platin ayakkabı, 464 armut ve yuvarlak Kwiat elmasları ile donatılmış. Heyecan verici bu ayakkabılar ayak bileğine kadar kayışla tutturuluyor ve büyük bir beğeni toplamayı hak ediyor.
“Mulholland Drive” filminin oyuncusu Laura Harring tarafından 2002 Akademi Ödülleri’nde giyildi ve beraberinde 3 koruma vardı.
1 Milyon 600 Bin Dolar:
Stuart Weitzman "Ruby Slippers" Stiletto
Oz Büyücüsü filminden esinlenerek tasarlanan bu ayakkabının topuğu saf platinden hazırlanmış ve kırmızı saten ile sarılmış. Bir çift “Ruby Slippers” 642 Birmanya yakutu ile kaplanmış ve bu yakutlar 123.33 karat ağırlığında.
Weitzman bu stilettosunda Oscar Herman Bros ile iş birliği yaptı ve 2003 Oscar ödüllerinde sergilenmesi planlandı. Ama Ortadoğu savaşı nedeniyle plan değiştirildi ve daha sonra İngilere’de Harrod’s mağazasında sergilendi.
2 Milyon Dolar:
Stuart Weitzman "Külkedisi Stiletto"
Cindirella’nın ikonik cam terliklerinden esinlenerek tasarlanan bu ayakkabı da, 55 karat ağırlığında 565 elmas bulunuyor. Görünüşte bir terlik olan bu ayakkabının üzerinde 1 milyon dolar değerinde tek bir 5 karatlık Amaretto elmas da bulunuyor. Elmaslar, İtalyan deri üzerine tutturulmuş ve 2004 Akademi Ödülleri’nde Alison Krauss tarafından giyildi.
2 Milyon Dolar:
Stuart Weitzman "Tanzanite" Stiletto
Karmaşık işçilik ve zarif tasarım bu stilettoda da harikalar yaratmış. Gümüş deri topuklu ayakkabı üretilirken, Eddie Levian ile ortak çalışmanın ürünü. Afrika’nın en güzel mor – mavi tanzanit taşlardan yapılan ayak bileği kayışı 185 karatlık elmaslar ile süslenmiş. Ayrıca ayak bandında 28 karatlık elmaslar da bulunuyor.
3 Milyon Dolar:
Stuart Weitzman "Rita Hayworth" Stiletto
1940’lı yılların ikonik film yıldızlarından esinlenilerek tasarlanan “Rita Hayworth” stilettoları, dünyanın en pahalı ayakkabılarının zirvesinde yer alıyor. Weitzman bu topuklu ayakkabı için de Eddie Levian ile çalışmış. Çikolata renkli bu topuklu ayakkabı, Weitzman’ın parlak tasarımlarından en pahalısı. Elmas, safir ve yakuttan oluşan bu stiletto, oyuncu, şarkıcı ve söz yazarı olan Kathleen “Bird” York tarafından, 2006 Akademi Ödülleri’nde giyildi. Şimdi ise bu ayakkabının bir çifti Hayworth’un kızı Prenses Yasmin Aga Khan’a ait.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder